Krachtig ondernemerschap: 13 woorden die je perspectief veranderen

Categorie :

Ondernemerschap

Share This :

Succesvol ondernemen draait om meer dan alleen hard werken en goede ideeën hebben. Het gaat ook om de manier waarop je over jezelf en je bedrijf denkt en praat. De woorden die je kiest, kunnen je kracht geven, of juist in de weg zitten.

Hier zijn 13 simpele woordveranderingen die je kunt maken om jezelf als ondernemer te sterken.

 1. Verander ‘Moeten‘ in ‘Willen‘: Als ondernemer zeg je misschien vaak “ik moet dit doen” of “ik moet dat doen”. Dit geeft echter het gevoel van druk en verplichting en kan leiden tot stress en burn-out. Probeer in plaats daarvan te zeggen “ik wil dit doen”. Dit geeft een gevoel van keuzevrijheid en empowerment.
 2. Verander ‘Probleem‘ in ‘Uitdaging‘: Problemen klinken als onoverkomelijke obstakels, terwijl uitdagingen kansen zijn om te groeien en te verbeteren. Beschouw een probleem de volgende keer als een uitdaging.
 3. Verander ‘Mislukking‘ in ‘Leermoment‘: Mislukkingen kunnen ons zelfvertrouwen aantasten. Zie ze echter niet als iets negatiefs, maar als leermomenten. Elke mislukking is een kans om te leren en te groeien.
 4. Verander ‘Ik kan niet‘ in ‘Ik kan nog niet‘: Door “ik kan niet” te zeggen, sluit je de deur naar mogelijkheden. Zeg “ik kan nog niet” om jezelf ruimte te geven voor groei en leren.
 5. Verander ‘Maar‘ in ‘En‘: ‘Maar’ suggereert een beperking of conflict, terwijl ‘en’ samenwerking en mogelijkheden suggereert. Zeg bijvoorbeeld niet “Ik wil dit doen, maar ik heb geen tijd”, maar “Ik wil dit doen, en ik zal tijd vinden”.
 6. Verander ‘Ik probeer‘ in ‘Ik doe‘: ‘Proberen’ suggereert de mogelijkheid van falen, terwijl ‘doen’ actie en inzet toont. Zeg niet “Ik probeer mijn bedrijf te laten groeien”, maar “Ik laat mijn bedrijf groeien”.
 7. Verander ‘Ik hoop‘ in ‘Ik weet‘: Hoop impliceert onzekerheid, terwijl kennis vertrouwen en vastberadenheid uitdrukt. Zeg niet “Ik hoop dat mijn idee werkt”, maar “Ik weet dat mijn idee zal werken”.
 8. Verander ‘Perfect‘ in ‘Goed genoeg‘: Streven naar perfectie kan leiden tot uitstel en stress. Streef in plaats daarvan naar ‘goed genoeg’. Het is beter iets te voltooien dat goed genoeg is dan nooit iets te voltooien omdat het niet perfect is.
 9. Verander ‘Mijn fout‘ in ‘Mijn verantwoordelijkheid‘: Een fout erkennen is belangrijk, maar het jouw ‘verantwoordelijkheid’ noemen, geeft aan dat je controle neemt over de situatie en bereid bent het probleem op te lossen.
 10. Verander ‘Ik denk‘ in ‘Ik weet‘: In zakelijke gesprekken kan ‘ik denk’ soms twijfel uitdrukken. ‘Ik weet’ klinkt daarentegen zelfverzekerder en overtuigender. Gebruik deze term echter alleen als je echt zeker van je zaak bent.
 11. Verander ‘Ik heb geen keuze‘ in ‘Ik kies ervoor‘: Dit is vergelijkbaar met de verandering van ‘moeten’ in ‘willen’. Het gaat erom controle en verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes.
 12. Verander ‘Ik ben bang‘ in ‘Ik ben opgewonden‘: Angst en opwinding zijn twee zijden van dezelfde medaille. Door te zeggen dat je opgewonden bent in plaats van bang, zet je een positieve draai aan je gevoelens.
 13. Verander ‘Ik ben gestrest‘ in ‘Ik ben uitgedaagd‘: Net zoals met ‘probleem’ en ‘uitdaging’, gaat het hier om het zien van mogelijkheden in plaats van obstakels. Je bent niet gestrest; je wordt uitgedaagd, en dat is een kans om te groeien.

Probeer deze eenvoudige woordveranderingen uit en ervaar hoe ze de manier waarop je over jezelf en je bedrijf denkt, veranderen. Succes met je ondernemerschap!

– advertentie –

IWC

Ook een vermelding op de Branche-Infogids?