Financiële instellingen

Financiële instellingen

TERTIAIRE SECTOR

Financiële instellingen zijn bedrijven die zich bezighouden met het faciliteren van financiële diensten en producten aan zowel particulieren als bedrijven. Deze sector omvat een breed scala aan bedrijven, waaronder banken, verzekeringsmaatschappijen, beleggingsfondsen, effectenmakelaars, kredietverstrekkers en andere soortgelijke organisaties. Financiële instellingen spelen een cruciale rol in de wereldeconomie door het mobiliseren van kapitaal, het beheren van risico’s, het vergemakkelijken van betalingen en het bieden van krediet- en beleggingsmogelijkheden.

Branches
Subbranches

Financiële instellingen (geen verzekeringen en pensioenfondsen)

info

Financiële instellingen zijn organisaties die zich bezighouden met het beheren en aanbieden van financiële diensten en producten aan consumenten en bedrijven. Dit omvat banken, kredietverstrekkers, vermogensbeheerders, beleggingsmaatschappijen, financiële adviseurs en andere instellingen die zich richten op het verstrekken van financiële producten en diensten.

Verzekeringen en pensioenfondsen (geen verplichte sociale verzekeringen)

info

De branche van Verzekeringen en pensioenfondsen biedt financiële bescherming tegen risico’s zoals ziekte, ongevallen, brand en diefstal, evenals pensioenplannen die werknemers voorzien van een inkomen na pensionering. Verzekeringsmaatschappijen bieden verschillende soorten verzekeringen, zoals levensverzekeringen, autoverzekeringen, gezondheidsverzekeringen en huisverzekeringen. Pensioenfondsen beheren geld dat door werknemers en werkgevers is ingelegd om een pensioeninkomen te bieden wanneer ze stoppen met werken. Deze branche heeft een belangrijke rol in het beschermen van mensen tegen financiële verliezen en het bieden van zekerheid voor de toekomst.

Overige financiële dienstverlening

info

De branche van de Overige financiële dienstverlening omvat een breed scala aan diensten die niet onder de traditionele bancaire of verzekeringssector vallen. Het gaat hierbij onder andere om diensten zoals leasing, factoring, beleggingsadvies en vermogensbeheer, financiële planning, trust- en fiduciaire diensten, valuta- en geldwisseldiensten, en meer. Deze diensten worden aangeboden door verschillende soorten financiële instellingen, zoals gespecialiseerde financiële dienstverleners, beleggingsondernemingen, trustkantoren, enzovoort.